Nya drönarregler fr.o.m. Jan - 2021
OBS! Vi har tidigare noterat att reglerna gäller från juli 2020 men det har skjutits fram till januari 2021.
För drönare under 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken utom över hinder, och inte över folksamlingar.
Det finns områden i Sverige där flygningen är begränsad, till exempel över fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden. För att flyga inom dessa så kallade restriktionsområden gäller särskilda villkor, och ofta kan ett särskillt tillstånd krävas.
Utdrag transportstyrelsens utbildningsmaterial:
3.1 De nya reglerna i korthet
När man flyger drönare är man skyldig att följa de regler som gäller för luftfarten.
EU-kommissionen har med stöd av den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA skrivit nya gemensamma regler https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/news/eu-wide-rules-drones-published för drönarflygning för alla inom EU.
Syftet med de nya reglerna är att underlätta den snabba utvecklingen av drönaranvändning och samtidigt behålla säkerheten i takt med att trafiken ökar.
Bland annat ställer de lite högre krav på både drönaroperatören (den ansvariga) och fjärrpiloten (den som flyger drönaren). Operatören kan vara en fysisk eller juridisk person – och inte sällan är det samma person som fjärrpiloten när det gäller privatpersoner. Mer om det kan du läsa i slutet av det här kapitlet.
Ovan text är endast ett utdrag, de fullständiga villkoren/bestämmelser hittar du nedan.
Varför behövs de olika reglerna?
Man förutser miljontals drönare i luften inom Europa inom en snar framtid. Det är en utmaning för flygsäkerheten. För att garantera säkerheten för alla som använder luftrummet ställs krav på att fjärrpiloterna ska utbilda sig. En annan viktig aspekt är att samhället måste acceptera och ha förtroende för drönarna. Registreringskravet för drönaroperatörer gör så att vem som helst kan ta reda på vem som ansvarar för drönaren i luften. Vad är skillnaden mellan en operatör och en fjärrpilot?
Vid all flygning med drönare måste det finnas en ansvarig operatör. En operatör kan vara antingen en person eller en organisation. Operatören ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt och att fjärrpiloten har rätt kompetens. Fjärrpiloten är den som utför själva flygningen med drönaren. Kommer det att kosta något att utbilda eller registrera sig?
Det kommer tas ut en avgift för att utbilda sig och registrera sig som operatör. Avgiftsnivåerna är ännu inte fastställda men information publiceras under våren. Hur gammal måste man vara för att få bli operatör respektive fjärrpilot?
Ålderskravet för operatörer är 18 år. För att få bli fjärrpilot måste man vara 16 år om man inte flyger små leksaksdrönare i den enklaste kategorin eller små privatbyggda drönare. Det är också fritt fram att flyga under direkt övervakning av en pilot som uppfyller kraven på ålder och kompetens. När kan man börja utbilda sig som fjärrpilot?
Från och med den 4 maj kommer man att kunna ta del av utbildningsmaterial här på vår webbplats. Den 1 juli öppnar teoriprovet och möjligheten att ta sitt drönarkort. När kan man börja registrera sig som drönaroperatör?
Registreringen kommer att öppna senare i år, exakt när den öppnar är inte klart än. Mer information kommer. Vad gäller för mig som har ett tillstånd från Transportstyrelsen idag?
De tillstånd som har utfärdats innan de nya reglerna träder i kraft är giltiga fram till juli 2021, om inte ditt tillstånd anger något annat. Därefter behöver du uppdatera ditt tillstånd i enlighet med de nya bestämmelserna och reglerna. Mer information kommer.
Länkar och utbildningsmaterial
Ta guiden! Transportstyrelsen har tagit fram en digital guide för att göra det enklare för dig som har tänkt att använda drönaren, det vill säga flyga och/eller är ansvarig för drönaren, att veta vad som kommer gälla när de nya reglerna träder i kraft.
dronare-a1-a3-utbildning.cleaned.pdf
Fullständigt material i PDF form för utbildning.
Villkor från Transportstyrelsens hemsida.